Vette vis eten wordt door meerdere huidspecialisten, diëtisten en dokters geadviseerd. Maar waarom is dat? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vette vis als een medicijn kan dienen voor je lichaam. Ben jij benieuwd naar de voordelen van het eten van vette vis? Lees dan gauw verder!
Wat valt onder vette vis?
Het eten van vis is erg belangrijk. Vis staat zelfs in de Schijf van Vijf. Het maakt dan ook niet uit welke vis je eet, maar het advies is om zoveel mogelijk vette vis te eten. Maar wat valt onder vette vis? Bij vette vis moet je al gauw denken aan:
- De Atlantische zalm
- Haring
- Makreel
- Sardines
Wanneer de vissoort meer dan 5% vet bevat, valt het onder vette vissoorten. Er wordt geadviseerd om minimaal één keer per week vette vis te eten. Meer is in principe ook niet nodig.
Goede voedingsstoffen in vette vis
De vetzuren in vis heten ook wel omega 3-vetzuren. Deze vetzuren beschermen je tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft het een gunstig effect op je bloeddruk. Bovendien bevatten vette vissoorten vitamine B12 en van nature eiwit en vet. Deze stoffen zijn onmisbaar voor een gezond lichaam.
Welke vissoorten zijn minder gezond?
Er zijn genoeg mensen die vis eten, omdat ze het gewoonweg erg lekker vinden. Helaas gaat het dan vaak om minder gezonde vissoorten. Maar welke vissoorten zijn minder gezond? We hebben ze voor je op een rijtje gezet
- Inktvis
- Kabeljauw
- Tong
- Koolvis
- Mosselen
- Oesters
- Coquilles
Het is echt niet erg om deze vissoorten te eten, maar wil je echt op je gezondheid letten, dan moet je toch echt voor een vette vissoort kiezen.
Ik lust geen vis, zijn er alternatieven?
Voor mensen die geen vis lusten, zijn er omega 3- capsules. Wel is het zo dat je alleen omega 3 binnenkrijgt en niet alle andere gezonde voedingsstoffen die vis bevat. Het is daarom ook raadzaam om toch minimaal één keer per week vis te eten.
Voor welke vissoort ga jij deze week?