Neem je gezondheid niet voor lief: schakel soms hulp in

Iedereen is bezig met zijn of haar gezondheid, maar ook sluit men vaak nog de ogen voor mogelijke problemen die eigenlijk gewoon opgelost kunnen worden. In sommige gevallen is het namelijk handig om professionele hulp in te schakelen.

Uit angst voor het onbekende, laksheid of andere redenen maken veel mensen nog niet deze keuze, terwijl het wel kan helpen.

Gezondegewoontes.nl zet drie vormen van hulp op een rijtje waar iedereen zo nu en dan baat bij kan hebben.

Fysiotherapie

Een pijntje in je rug, zere schouders, een vervelende pols: wie kent het niet? Dergelijke pijntjes zijn niet per definitie een probleem, maar worden dit wel wanneer ze langere tijd aanwezig blijven.

Dat komt veel voor in Nederland. Sterker nog, meer dan 1 op de 10 Nederlanders heeft vrijwel wekelijks last van bepaalde gewrichten of lichaamsdelen.

In veel gevallen zijn deze klachten redelijk goed aan te pakken. Of het gaat om volledige genezing of in elk geval een vermindering van de klachten: er zijn bijna altijd oplossingen.

Meestal kan dit bij een fysiotherapeut gebeuren. Fysiotherapie zit in bepaalde gevallen gewoon in het basispakket, dus waarom zou je er geen gebruik van maken? Soms kan één sessie al een wereld van verschil maken, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een verkeerde houding.

Psycholoog/coach

Nog altijd bestaat er een zeker stigma rond een bezoek aan een psycholoog. Zonde, want een psycholoog bezoeken wil niet zeggen dat je ‘gek bent’ of andere enorme problemen in je leven hebt.

Veel mensen, zo niet iedereen, heeft er baat bij om een elk geval een paar keer een psycholoog of coach te spreken. Dit kan helpen om dagelijkse problemen beter aan te pakken, om te gaan met lastige onderdelen van het leven en het omgaan met tegenslagen.

Het maakt niet uit hoe ernstig of niet-ernstig je klachten zijn: er is altijd een voordeel bij het bezoeken van een psycholoog, dus waarom niet?

SOA test

Heb je onveilig seksueel contact gehad, dan bestaat er het risico op een seksueel overdraagbare aandoening, oftewel een soa. In veel gevallen veroorzaakt een soa niet (direct) symptomen, waardoor mensen al snel denken “het zit wel goed”.

Misschien wel, maar hier kun je niet zeker van zijn. Ook zonder symptomen kun je de soa overdragen op andere mensen. Bovendien kan de soa zich ontwikkelen tot iets ernstigers en bijvoorbeeld je vruchtbaarheid aantasten.

Ook een soa test is niet iets om bang voor te zijn. Het kan anoniem en is meestal zo gebeurd. Dus waarom wachten?

CategoriesNiet gecategoriseerd